Leren studeren

Zit je op het MBO, HBO of de universiteit en weet je eigenlijk niet goed hoe je moet leren? Of overweeg je met een nieuwe opleiding te beginnen maar ben je bang dat het je niet zal gaan lukken omdat je moeite hebt met leren?

Loopt je planning steeds in de soep (of weet je überhaupt niet waar je moet beginnen)? Heb je geen idee hoe je een heel boek uit je hoofd leert voor een proefwerk? Kun je je niet concentreren?

Dan is mijn programma ‘leren studeren’ echt iets voor jou. Ik leg je graag uit wat het programma inhoudt.

Het doel van ‘leren studeren’

Het doel van dit programma is om:

  • Te leren leren op een manier die echt werkt. Niet door de lesstof maar zo vaak mogelijk te gaan lezen in de hoop dat je het onthoudt, maar volgens een beproefde methode die ervoor zorgt dat de stof deze keer wél blijft hangen;
  • leren je beter te kunnen concentreren, zodat je niet steeds wordt afgeleid en je je tijd zo efficiënt mogelijk benut;
  • Te leren hoe je een dijk van een planning kunt maken die ervoor zorgt dat je niet steeds voor verrassingen komt te staan, niet de rest van je studie stiekem twee maanden achterloopt én die er rekening mee houdt dat je ook nog een bijbaan en een sociaal leven hebt 😊

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma bestaat uit 5 sessies die jou helpen om je studie tot een goed einde te brengen.

Sessie 1: Plannen en concentratie

Goed kunnen plannen zorgt ervoor dat je niet achterloopt, eventueel tijd hebt voor een herkansing en dat je de stof zo goed mogelijk over het schooljaar kunt verdelen. Graag leg ik je uit hoe je vanaf dag één een goede planning maakt.

Een planning werkt alleen als je je ook kunt concentreren op hetgeen je had gepland ;). Daarom gaan we aan de slag met concentratie en focus.

Sessie 2: Motivatie en lezen op het HBO/Universiteit

Om te zorgen dat je studie een succes wordt, is het belangrijk om helder te hebben waar jouw motivatie vandaan komt. Een deel van de sessie zullen we besteden aan motivatie en het vasthouden daarvan.

Verder besteden we aandacht aan lezen. Op het HBO/Universiteit moet je veel lezen en als je niet efficiënt leest, kost het je enorm veel tijd. We kijken daarom naar welke vormen van lezen er zijn en welke je het beste kunt kiezen in een bepaalde situatie.
Bijkomend voordeel: als je op een efficiënte manier leest, scheelt dat misschien al een derde van je leerwerk!

Sessie 3: Leren leren

In deze sessie onderzoeken we welke leerstijl het beste bij je past. We onderzoeken wat daarin je valkuilen zijn, zodat je daar ook aan kunt werken. Verder leg ik uit hoe je grote stukken tekst kunt leren. Tot slot onderzoeken we jouw lievelingsritme: op welk tijdstip kun je het beste welk onderdeel uitvoeren?

Sessie 4: van een vaste mindset naar een groeimindset

Mensen die de basisschool en middelbare school met gemak hebben doorlopen, hebben vaak last van een vaste mindset: als iets niet lukt, denken ze: ‘Dit is niets voor mij’. Doorzetten, het toch blijven proberen tot het lukt, kan dan lastig zijn, omdat je het van jongs af aan op school niet vaak nodig hebt gehad. Graag help ik je aan een groeimindset: ik kan het nog niet!
Een groeimindset kan je ook helpen om niet in vervelende zaken te blijven hangen, maar te kijken wat je ervan hebt geleerd en hoe je daar in een volgende vergelijkbare situatie dan mee kunt omgaan.  Ofwel: van focus op mislukking en het negatieve op jezelf betrekken, naar focus op leren.

Sessie 5: assertiviteit en grenzen aangeven

Veel studenten hebben een druk bestaan: de eisen die aan je worden gesteld als student, zelfstandig werken, samenwerken, je sociale leven, je bijbaan.

Om te zorgen dat je er niet in verdrinkt, gaan we aan de slag met assertiviteit: hoe kun je op een goede manier je grenzen aangeven, nee zeggen of duidelijk maken dat je iets anders wilt?

Hoe vind je de balans tussen voor jezelf zorgen, aardig gevonden worden en toch geen egoïst worden? (Ja, die vraag krijg ik heel vaak! 😉)

Optionele sessie: Wie ben ik, wat kan ik?

In deze sessie bekijken we samen wie jij nu eigenlijk bent. Waar hou je van? Waar ben je goed in? Waar krijg je complimentjes over?  Goed weten wie je bent, helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen. In lastige situaties kun je terugvallen op de dingen die jij wel goed kunt en die je gemakkelijk af gaan. Daarnaast focussen we op deze manier op het positieve.  Als huiswerk ga je na deze sessie verder aan de slag met je kwaliteiten.

Hoe gaat het in z’n werk?

Kennismaken

Als je interesse hebt, kun je onderaan deze pagina het intakeformulier invullen. Je zit nog nergens aan vast: zodra ik je intakeformulier heb ontvangen, plannen we een kennismakingsgesprek.

Dit gesprek is gratis en bedoeld om te kijken of we een klik hebben, of het programma geschikt voor je is en of jij er aan het eind van het gesprek nog steeds een goed gevoel bij hebt.

Vervolgsessies

Als je van start wilt gaan, plannen we de eerste sessie in.

Een sessie duurt 45-75 minuten en vindt bij voorkeur om de week plaats.

Locatie

De sessies vinden normaal gesproken plaats in mijn coachpraktijk aan huis in Gouderak. Kom je niet uit de buurt en wil je op een andere locatie afspreken? Laat het me weten, we vinden vast een oplossing.

Het is ook mogelijk om ’s avonds af te spreken.

Kosten

Het programma ‘leren studeren’ kost € 285,- voor 5 sessies van 45-75 minuten. Je ontvangt na iedere sessie een factuur van € 57,-.

Het kennismakingsgesprek is gratis.

Als je de optionele sessie wilt toevoegen, betaal je in totaal € 340,-.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen.