Tip: met je kind over gevoelens praten

Ik krijg als kinder- en jongerencoach regelmatig de vraag van ouders hoe zij beter met hun kind over gevoelens kunnen praten. Ze zijn benieuwd wat er in hun kind omgaat, maar krijgen het gesprek niet echt op gang. 

Een tip: maak praten over gevoel net zo makkelijk als praten over het weer!

Spreek met elkaar af om in het gezin af en toe te vragen: hoe voel jij je nu? En hoe komt dat?

Als je als ouders daar zelf open in bent (natuurlijk voor zover een kind jouw gevoelens aan kan) creëer je een klimaat waarin een kind veilig en zonder taboe over zijn gevoel kan praten.
Als je kind thuiskomt en ziet dat jij net hebt gehuild en jou vraagt: ‘Mama, wat is er met je?’ En jij vervolgens antwoordt: ‘Niks lieverd. Het gaat prima.’ Dan is je signaal eigenlijk: wat er ook is, doe alsof het goed gaat. Maar ook: ‘Ik vertrouw het jou niet toe.’
Kinderen pakken zo’n signaal direct op.

Durf kwetsbaar te zijn, zonder je kind jouw lasten te laten dragen. Zeg eerlijk: ‘Mama is verdrietig doordat er een andere moeder iets heel erg onaardigs tegen mij zei. Daar moest ik echt even van huilen. Maar goed. Ik neem even een lekker kopje thee en dan voel ik me zo wel weer beter. We maken het uiteindelijk wel weer goed. Gelukkig heb ik nog heel veel andere vriendinnen. En hoe was jouw dag? Hoe voel jij je vandaag?’

 

Ik ben benieuwd naar je ervaringen!